Vaja JGS Maribor ob 120. obletnici PGD Razvanje

Dne 12.6.2024 ob 16;00 smo izvedli gasilsko taktično vajo v podjetju Intereuropa, Tržaška cesta 23, 2000 Maribor, ki je bila organizirana v okviru JGS Maribor ob 120. obletnici PGD Razvanje in 33. dnevu gasilcev GZ Maribor.

Vaja je potekala v večjem skladiščnem kompleksu na podlagi predpostavke, da je v prostorih podjetja Intereuropa v Mariboru prišlo do požara in iztekanja nevarnih snovi.

Do nesreče in požara je prišlo v popoldanskem času saj je delavcu na viličarju postalo slabo in je  posledično trčil v regal, kjer so skladiščene nevarne snovi. Pri trku se je viličar vnel, požar se je razširil na regale in skladiščen material v skladišču. Pri trku so na tla padle embalaže z nevarnimi snovmi, ki so bile skladiščene na regalih, v objektu je ostalo nekaj ljudi.

Glede na pripravljen načrt in obseg intervencije so na vaji sodelovali osrednja enota GB Maribor, vseh 11 PGD jev JGS Maribor, sosednji najbližji društvi v občini Hoče- Slivnica, PGD Bohova, PGD Hoče ter PIGD Henkel Slovenija. Na lokaciji so bili prisotni tudi ekipa NMP Maribor in Civilna zaščita MOM, ki so nudili podporo pri obveščanju in logistiki.

Namen vaje je bil dosežen, saj smo preverili skupno sodelovanje več enot na požaru večjega obsega, delovanje zvez in obveščanje v tovrstnem primeru, praktičen preizkus najnovejšega poveljniškega vozila PV1 GB Maribor, uporaba brezpilotnega letalnika za lažje delo in lociranje posameznih žarišč ter delovanje vseh enot pri požarih na večjih kompleksnih objektih.

Na koncu velja zahvala vsem deležnikom, ki so bili vpeti v samo pripravo ter dokončno realizacijo, saj sem mnenja, da usposabljanja v takšen obsegu pripomorejo predvsem k boljšemu sodelovanju gasilskih enot, krepitvi odnosov, izmenjavi izkušenj in spoznavanju gasilcev za kasnejše posredovanje.

V službi ljudstva »Na POMOČ«

Tadej Pišek

Skip to content