Gasilni aparat v našem domu

Čeprav je voda še vedno najbolj razširjeno gasilno sredstvo pa nam pri začetnih in manjših požarih ne koristi vedno. Tudi njena učinkovitost je vprašljiva pri požarih na notranji opremi, kot je akustika, bela tehnika, računalniška oprema in podobno. Posebej je nevarna uporaba pri gorečih rastlinskih oljih ali živalskih maščobah. Evropa pripravlja nov požarni razred. Tako se bo razredu A (trdne gorljive snovi) , razredu B (vnetljive tekočine), razredu C (vnetljivi plini) in razredu D (gorljive kovine) pridružil še razred F , ki zajema gorenje rastlinskih olj in živalskih maščob. Ti požari so zelo pogosti in nevarni za tistega , ki se jih loti nestrokovno in z neustreznim gasilnim sredstvom. Kljub temu pa je vodni priključek s ustrezno dolžino cevi zelo dobrodošel predvsem v stanovanjskih hišah. Nameščen naj bo nekje na vidnem mestu, najbolje v garaži, kurilnici ali nekje pri vhodu. Na koncu cevi naj bo primerna pipa za zapiranje vode po potrebi. Sled navedenega svetujem nabavo ustreznega gasilnega aparata, ki ga lahko imenujemo tudi gasilnik.

 

Kakšen gasilnik torej nabaviti

Gasilniki se razlikujejo po vrsti gasilnega sredstva, ki ga vsebujejo, po količini sredstva v gasilniku, oziroma po velikosti. Najpogostejši gasilniki glede na gasilno sredstvo so gasilniki na prah, peno, ogljikov dioksid in vodo. Halon kot gasilno sredstvo se več ne polni, saj je gasilno sredstvo kljub svoji veliki učinkovitosti zakonsko prepovedano. Znanstveniki pa razvijajo nove vrste gasilnikov, oziroma vzporedno nove vrste gasilnih sredstev.

V prvi vrsti je odvisno kaj želimo zavarovati z gasilnikom. Ali je to le stanovanje, manjša ali večja stanovanjska hiša, gospodarsko poslopje , delavnica , morda vikend hišica in podobno.

Pred nakupom je dobro, če se posvetujete s strokovnjakom. Vsekakor imajo največ izkušenj z gašenjem požarov gasilci. V trgovinah z gasilsko opremo in pooblaščenih serviserjih gasilnikov prav tako vedo svetovati, kaj kupiti glede na vaše potrebe.

Lep primer napačne odločitve je lahko nakup gasilnika za osebno vozilo. Izbrali smo najmanjšega in ne veliko cenejšega od večjega in primernejšega. Za vozilo se priporoča gasilnik, ki vsebuje gasilni prah.

Če pa gasilnik bolje pogledamo, vidimo, da na primer kilogramski aparat deluje 7 sekund (odvisno od proizvajalca) medtem ko dva kilogramski 8 sekund. Iz tega lahko takoj sklepamo, da v skoraj istem času dva kilogramski gasilnik dovede na požar enkrat več gasilnega sredstva, kar pa je pri gašenju zelo pomembno.

 

Enodružinska stanovanjska hiša

Najbolje je kupiti dva gasilnika. Prvi vsaj 6 kilogramski na gasilni prah, imejmo nameščen nekje v garaži ali pred kurilnico. Z njim bomo uspešno pogasili vse vrste začetnih in celo manjših požarov. Gasilno sredstvo deluje na principu odvzemanja kisika-dušenja. Kar nekaj časa je že v teh vrstah gasilnikov tako imenovani ABC prašek. Primeren je za gašenje trdnih, tekočih in plinastih gorljivih materialov. Praksa je pokazala, da kar veliko požarov nastane v garažah, kleteh in drugih stranskih prostorih. To pa zato, ker v teh prostorih ljudje vršijo razna manjša vzdrževalna dela, barvajo, varijo, popravljajo hišne naprave in stroje itd….

Druga »nevarna točka« je kuhinja oziroma prostor kjer se pripravlja hrana. Najbolj idealno bi bilo, če nabavimo 5 kilogramski gasilnik na ogljikov dioksid in ga imamo nekje pri vhodu v kuhinjo. Ker so ti gasilniki nekoliko dražji se ljudje redkeje odločajo za nakup. Gasilnik polnjen z ogljikovim dioksidom ne pušča posledic na živilih, gospodinjskih aparatih in ostali opremi v stanovanju.

Primeren pa bo tudi 6 ali 9 kilogramski gasilnik na prah. Uporabimo ga lahko za gašenje vseh vrst začetnih in manjših požarov. Gasi na principu dušenja požara. Po gašenju lahko ostanek gasilnega prahu posesamo ali pobrišemo s mokro krpo. To so najbolj razširjeni gasilniki in so zelo enostavni za uporabo oziroma za aktiviranje. Posoda z gasilnim sredstvo je namreč pod stalnim tlakom inertnega plina, tako da je potrebno samo gasilnik prinesti v bližino požara, izvleči varovalko in pritisniti na ročico ali gumb za aktiviranje. Sicer pa imajo vsi gasilniki kratka navodila nalepljena na posodo aparata.

Gasilnik namestimo nekje pri vhodu v hišo ali stanovanje. Priložen je nosilec za montažo na zid. Nameščen naj bo na višini 160 cm od tal.

 

Stanovanje v bloku

Zakonodaja sicer predvideva gasilnike v stanovanjskih blokih, vendar priporočam nabavo lastnega gasilnika za stanovanje. To naj bo vsaj S6 kg ali celo CO2 5 kg. Nameščen naj bo na hodniku ali predsobi. Vemo namreč, da so gasilniki po stopniščih dokaj nesiguren pripomoček ob izbruhu požara. Skrb za njihovo vzdrževanje je na skrbi lastnika ali upravljavca objekta. Vendar pa so izpostavljeni vandalizmu in nerazumljivemu uničevanju njegovih pomembnih sestavnih delov. Podobno je z zidnimi hidranti, ki so pa velikokrat nefunkcionalni zaradi zgoraj navedenih dejstev.

 

Večja stanovanjska hiša

Pri eno ali več nadstropni stanovanjski hiši je najbolje da k osnovnima dvema gasilnikoma dodamo za vsako etažo še po enega. Kajti dokaj neučinkovito bi bilo ob pojavu ognja iz mansarde teči v pritličje po gasilnik in pri tem izgubljati dragocene sekunde.

 

Vzdrževanje gasilnikov

Najbolje je, če gasilnik enkrat na leto prinesete na servis gasilnikov. Lahko pa tudi serviserja pokličete in pride na dom ter vam pregleda gasilnik. Pazite, da gasilnik ni izpostavljen direktnim sončnim žarkom ali kakšnem drugem viru toplote. Na tržišču so že posebna zaščitna prekrivala za gasilnike. Po morebitnem gašenju pa takoj odnesite gasilnik na servis, kjer ga bodo ponovno usposobili za gašenje. Tudi v primeru, če ste izpraznili le del njegove vsebine.

 

Najpogostejše napake pri uporabi gasilnika

Glede na dolgoletno prakso, lahko naštejem nekaj najpogostejših napak, ki jih ljudje naredijo pri uporabi gasilnika.
ko ga nujno potrebujemo, ga ni nikjer, nekje je založen ali montiran na neprimerno mesto ne deluje, ker ni redno pregledan in vzdrževan aktivirajo aparata še preden so na primerni oddaljenosti od požara-ognja, kar ima za posledico neučinkovito gašenje.

 

Zaključek

Tokrat pišem o aktivni zaščiti pred požarom in je učinkovita ob naši prisotnosti, kdaj drugič pa bomo kaj več napisali o zaščiti pred požarom, kadar nas ni doma. Če se boste odločili za nabavo gasilnika bodite pozorni na: zagotovljen servis in rezervne dele možnost večkratnega polnjenja, kajti na tržišču je kar nekaj poceni gasilnikov za enkratno uporabo. Njihova učinkovitost je velikokrat vprašljiva.

Vsebino gasilnika, oziroma gasilno sredstvo, ki naj bo primerno glede na objekt, ki ga želimo zavarovati.

Oskar Neuvirt

Skip to content