Predavanje »STRES PRI GASILCIH – MOJA IZKUŠNJA«

 V letu 2022 smo članice GZ Maribor organizirale tri večje dogodke. V aprilu smo izvedle posvet članic Mariborske regije. Naši gostji sta bili predsednica Sveta članic GZS tov. Jasmina Vidmar in namestnica predsednika GZS tov. Janja Kramer Stajnko. Predstavili sta program usposabljanja za vodjo članic in Priročnik za delo članic in njihova vloga v gasilski organizaciji.

V maju smo organizirale strokovno ekskurzijo v Belo krajino. 63 članic se je domov vrnilo polno novih vtisov in izkušenj. V novembru smo pripravile predavanje in “razbremenilno pogovorno urco” po predavanju.

Matej Kraner nam je pripravil zanimivo in poučno predavanje. Tema, ki se ji včasih kar izognemo je pritegnila pozornost 64 članic. Stres v življenju razumemo kot vsakdanji spremljevalec. Stres pri gasilcih, predstavljen iz vzornega kota osebnih izkušenj, pa razširi naše obzorje za marsikatero izkušnjo. Najtežji so trenutki, ko so v dogodku vklučeni otroci. Ko moraš biti v situaciji maksimalno zbran, najdeš v gasilskem avtomobilu medvedka za otroka in v sebi  tople besede:”To igračko damo samo najbolj pogumnim!” – takrat začutiš ponos svojega poklica. Dogodki te spremljajo še nekaj časa, poniknejo in se spat prebudijo. A služba ti iz dneva v dan trosi dogodke. Zato moraš najti ravnovesje med stresom in skrbjo zase, skrbjo za dobro počutje, za psihofizično kondicijo. Razbremenilni pogovor s sodelavci, prijatelji pa tudi s strokovnimi službami so ob vsem tem zelo pomembi.

Med predavanjem  so bile zanimive tudi misli: “Naj mi bo naklonjena umirjenost, da sprejemem tisto, česar ne morem spremeniti, pogum, da spremenim tisto, kar lahko spremenim, in modrost, da razlikujem to dvoje” – Niebuhr Reinhord

Aplavz hvaležnosti je ob koncu  potrdil predavateljeve besede.

Ta večer je bil z nami tudi podpredsednik GZ Maribor tov. Marjan Dobaja, ki nam je na začetku namneil nekaj besed. Podal nam je namig, da prihajamo v čas, ko se zaključuje mandatno obdobje in nam zaželel, pozitivno delovanje še naprej.

Naj novemu obdobju dela na pot  zapišem še eno misel iz predavanja:

” Ne glej v tla, v žalost, v obup. Poglej v jutro, poglej v dan, tam je pot. Zastavi znova pogumno svoj korak.” – Rudi Kerševan

Zapisala

Darinka Kodrič – Darja

Predsednica komisije za delo s članicami

Skip to content