Članice Sveta članic GZS v Mariboru

Regijski svet Mariborske regije je 19. in 20. 11. gostil članice Sveta člani GZS in njihove namestnice. Začele smo s sejo Sveta članic.

Zanimiva točka je bila naslovljena: »Članice pogledamo v zrcalo prihodnosti – kaj želimo videti?«  Delo v skupinah je izpostavilo vsebine, ki naj bodo obravnavane v prihodnjem mandatu. Predvsem pa smo bile enotnega mnenja, da si v prihodnosti želimo predsednic, ki bodo aktivne in odgovorne, strokovne in odločne, fleksibilne in odprte, bolj vidne in slišane v okolju, razumevajoče….

Nato sta se nam pridružili Simona Terbulec in Lidija Zajc članici PGD Hajdoše. Članice B so  osvojile na gasilski olimpijadi v Celju zlato odličje. A zmagujejo že od leta 1989, ko so zmagale kot ekipa članic A. Svoje znanje so pokazale že na 9 olimpijadah, a za to so vsako leto trdo in vztrajno delale. Rezultati so tudi plod dobrih odnosov v ekipi. Simona nam je opisala izkušnjo, kakšni so občutki, ko lahko sodeluješ pri prižigu olimpijskega ognja.

V popoldanskem delu smo  nadaljevale z izobraževanjem Šola za življenje. Obiskale smo Pokrajinski muzej Maribor. Pri ogledu je mojo pozornost ujel napis na steni, saj ima pomen besed veliko podobnost z delom gasilcev.

Leta 1852 ga je  zapisal Eduard Lannoy ( Viltuški baron in organizator koncerta Franza Liszta v Mariboru v viteški dvorani) in pravi:  “ Na splošno so tako v umetnosti kot v praktičnem življenju priporočljiva naslednja pravila, ki izhajajo iz naravnega prava: vztrajaj, uči se, trdo delaj, bodi izviren, imej pogum, bodi angažiran, bodi človek v resničnem pomenu besede, izpolni svoje dolžnosti, spoštuj zakone, tudi glasbene, živi za sočloveka, saj bo tudi on živel zate, predvsem pa bodi človek časti, potem ne boš nikoli oskrunil dostojanstva človeka in umetnosti.”

Sobotni popoldan smo zaključile z novimi izkušnjami iz sobe pobega. Ob tem se je izkazalo, kako je pomemno timsko delo, da prideš do cilja.

V nedeljo smo najprej obiskale PGD Maribor-mesto, kjer so nas pogostili s toplimi napitki, kajti dan je bil hladen. Pričakali in pozdravli so nas predstavniki domačega društva in člana regijskega sveta Mariborske regije. Podrobneje smo spoznale domače društvo in spominsko sobo.

Sledil je še en ogled. Obiskale smo Gasilsko brigado Maribor, spoznale nekaj zanimivosti  in si ogledale vozni park.

Zaključile smo z dobrim štajerskim kosilom in ob klepetu opravile analizo prijetnega vikenda.

Ob koncu se zahvalimo predsednici komisije za članice v regiji Maribor tov. Sanji Hleb Oset za odlično organizacijo posveta.

 

Zapisala

Darinka Kodrič – Darja

Namestnica predsednice komisije za članice regije Maribor

Skip to content