Vaja ob mesecu požarne varnosti – POTRES 2021

Enote 1. sektorja JGS Maribor smo v soboto 23.10.2021 izvedle vajo ob mesecu požarne varnosti POTRES 2021. Scenarij vaje je bil, da je področje Maribora stresel večji potres. Poveljnik 1. sektorja je dobil nalogo, da formira štab vodenja enot PGD Kamnica, PGD Maribor mesto, PGD Maribor – Studenci, PIGD Henkel, torej vseh enot 1. sektorja JGS Maribor. Na hitro formiran štab je pošiljal enote na zahtevno področje, ki ga intervencijsko pokriva PGD Kamnica. Enote so posredovale na 22 lokacijah z različnimi nalogami. Na vaji so bili doseženi cilj vaje in potrdile so se nekatere domneve:

  • formiranje in delovanje štaba, kjer so člani štaba morali pokazati veliko organizacijskih in komunikacijskih sposobnosti, saj z načrtom in lokacijami niso bili naprej seznanjeni.
  • spoznavanje zahtevnega terena posameznih skupin. Lokacije so prejeli iz štaba in z njimi prej niso bili seznanjeni. Tako so se morali znajti na terenu. Pokazalo se je, da se na vodenje različnih navigacij ne moremo popolnoma zanest, saj nas le te vodijo po cestah in poteh, ki niso primerne in so nevarne za vožnjo večjih gasilskih vozil.
  • komunikacija enot s štabom, ki na veliko lokacijah ni delovala preko sistema ZARE ali mobilnega omrežja. Vodje enot so morali poiskat druge možnosti za javljanje štabu, kar se je pokazalo za zahtevno, a so vodje pokazali veliko iznajdljivosti.

Na štabnem mestu sta nas obiskala poveljnik GZ Maribor Samo Robič in poveljnik JGS Maribor Aleš Ciringer, ki mu je na koncu bilo predano poročilo in je nagovoril vse sodelujoče gasilce.

                                                                                                          

Poveljnik 1. sektorja JGS Maribor

Anton Klemenčič

Skip to content