POTRESI NA HRVAŠKEM – POMOČ GASILCEM NA PRIZADETEM OBMOČJU

Spoštovani,

kljub temu, da se gasilci kot del sistema zaščite in reševanja velikokrat srečujemo z žalostnimi in tragičnimi zgodbami družbe ali posameznikov, ki jih je doletela nesreča, se nas le te vedno znova dotaknejo. Močni potresi konec leta 2020 na Hrvaškem, njihove posledice, nas niso pustile ravnodušne.

Na Gasilski zvezi Maribor (GZ Maribor), kot tudi prostovoljna gasilska društva in posamezni gasilci, smo prepoznali potrebo in možnost, da skušamo gasilci naše zveze pomagati. Zavedali smo se, da je situacija na prizadetem območju zahtevna, da so ob primarnih reševalnih nalogah pomembne tudi druge, humanitarne aktivnosti in pomoč. Hrvaška je za pomoč ob potresu zaprosila preko Mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite. Slovenija se je na zaprosilo tudi odzvala, prav tako tudi razne druge države. Glede na situacijo in usmeritve pristojnih za pomoč smo se na GZ Maribor odločili za zbiranje finančnih sredstev.

Gasilci vseh 21 prostovoljnih gasilskih društev, iz petih občin (MO Maribor ter občin Rače – Fram, Hoče – Slivnica, Duplek in Miklavž na Dravskem polju), vključenih v GZ Maribor smo skupaj zbrali finančna sredstva v višini 6.000,00 EUR, ki jih bomo skladno s sklepom upravnega odbora Gasilske zveze namenili oz. donirali dvema prostovoljnima gasilskima društvoma, ki sta v potresu utrpeli veliko škodo na svojih objektih in opremi.

Meseca januarja se je na območje Petrinje in Gline, kjer je potres povzročil največ škode odpravila tudi manjša delegacija GZ Maribor v spremstvu hrvaških gasilcev. Obisk območja je bil namenjen ogledu  posledic potresa še posebej škodo na gasilskih domovih in gasilsko reševalni opremi in tehniki. Kot posebej prizadeti sta bili prepoznani dve gasilki enoti – (Dobrovoljno vatrogasno društvo) DVD Glina in DVD Luščani, ki bosta za potrebe sanacije škode tudi prejeli zbrana sredstva.

Verjamemo, da smo tudi tokrat, morda na drugačen način, gasilci GZ Maribor pokazali vrednote, ki nas odlikujejo:  tovarištvo, solidarnost in odgovornost ter seveda nuditi pomoč pomoči potrebnim.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ.

Skip to content