LETOVANJE MLADINE V PIRANU

Mladina GZ Maribor je ponovno dočakala najlepši del leta. To je nedvomno letovanje mladine GZ Maribor. Na zadnji šolski dan, 23. 6. 2023, se je 35 pionirjev in mladincev GZ Maribor zbralo na parkirišču Gasilske brigade Maribor. Skupaj z mentorji letovanja so nestrpno pričakali odhod proti Obali. Letos je bila naša pot nekoliko drugačna, do Pirana smo se odpeljali z avtobusom. Vožnja v močnem vetru na slovenskih cestah nam je že dajala občutek plutja z ladjico po morju.

Dom pod obzidjem v Piranu je v zadnjih letih postal tradicionalen kraj, kjer ob koncu šolskega leta domuje gasilska mladina. Od končne postaje avtobusa do Doma pod obzidjem vseeno ni kratka pot. To je bil prvi izziv za mlade gasilce, kjer so pokazali svojo fizično pripravljenost med tovorjenjem prevelikih kovčkov v svoje nove sobe.

Po večerji ni bilo časa za prvo kopanje, zato smo si izpred cerkve sv. Jurija dobro ogledali lepote, ki nam jih podarja mesto Piran, in se spoznali. V daljavi se nam je iznad Italije približevala nevihta, zato je bilo spoznavanje tega obmorskega mesteca in drugih gasilcev na letovanju zelo kratko.

Prvo jutro je pokazalo povsem drugačno vremensko sliko. Jutra na morju kličejo po rekreaciji, zato smo vsako jutro začeli z jutranjo telovadbo. Po zajtrku pa je sledil neučakan sprehod do Fiese, kjer smo lahko skočili v toplo morje.

Kopanje pa ni bila edina dejavnost, med katero smo se spoznavali in pletli nove prijateljske vezi, za to smo namreč poskrbeli tudi z družabnimi igrami, ki so bile uspešnica že v prejšnjih letih. Obudili smo igro Gasilec ne jezi se, ki smo jo izvajali ves teden. V prostem času je mladina rada posegala tudi po kartah, šahu, pletla zapestnice, risala in barvala. Telesno aktivnost smo vzpodbujali tudi popoldan, ko smo dolg sprehod do plaže zamenjali za razgibavanje na bližnjem igrišču. Tam smo lahko igrali nogomet, košarko, čas preživeli na igralih in v fitnesu na prostem. Najbolj pogumni pa so se preizkusili tudi v največji atrakciji med mladimi – mini ziplinom.

Vreme nam je ves teden stalo ob strani s prijetnimi temperaturami. Včasih smo morali poseči tudi po jopicah iz prenatrpanih kovčkov, ki so skrivali oblačila, primerna za vse vremenske razmere.

Kljub temu pa je bilo uživanje mladine ob visokih valovih neprecenljivo. Kot prava uspešnica med mladino se je tudi letos izkazal kviz in orientacija po Piranu. Mentorji pa smo mladim gasilcem izpolnili tudi največjo željo – vožnjo s pedolinom.

Na polovici letovanja sta nas obiskala predstavnika GZ Maribor in se skupaj z nami odpravila na izlet z ladjico. Občudovanje podmorskega sveta skozi dno ladjice je bilo nepopisno. Prav tako smo dobili sponzorske majice trgovine Jager, na katere smo se medsebojno podpisali.

Želel bi se zahvaliti vsem, ki so gasilski mladini omogočili brezskrbne in nepozabne počitnice. Spodnje fotografije so odsev dogajanj za vse bralce in obujanje spominov za gasilsko mladino. Verjamem, da nas bodo močne vezi, ki smo jih spletli med seboj, povezovale tudi v prihodnje.

Boštjan Lemež, vodja letovanja

Skip to content