Gasilska vaja ob 110. letnici PGD Zrkovci

Na gasilski vaji ob 110. letnici Prostovoljnega gasilskega društva Zrkovci je bil izveden simuliran scenarij požara na dveh večstanovanjskih objektih v Zrkovcih. V prvem objektu je prišlo do požara v kurilnici, kjer sta ostala ujeta dva delavca, medtem ko se je stanovalec na podstrešju poškodoval in ostal ujet. V drugem objektu je zaradi varjenja kotlovnega rezervoarja zagorela izolacija električnega vodnika v kletnih prostorih, zaradi česar sta se dva stanovalca ujela v dimnem in strupenem okolju.

Na vaji je sodelovalo pet prostovoljnih gasilskih društev, in sicer PGD Zrkovci, Brezje, Pobrežje, Malečnik in Dogoše, ter Gasilska brigada Maribor, ki je prispela na prizorišče s gasilsko lestvijo. Scenarij vaje, ki sta ga pripravila poveljnik PGD Zrkovci Janez Plavčak in Matjaž Šipek, pomočnik poveljnika za strokovno usposabljanje pri Gasilski zvezi Maribor, je bil zahteven in je preverjal pripravljenost in usposobljenost gasilskih enot za ukrepanje v primeru požara na večjih objektih.

Poseben poudarek je bil namenjen vodenju večje intervencije ter usklajenosti med različnimi operativnimi gasilskimi enotami Sektorja II, Gasilske brigade Maribor in enoto nujne medicinske pomoči (NMP). Vaja je preverjala medsebojno sodelovanje gasilskih enot in reševalcev ter hkrati ponujala prikaz gasilskih veščin širši in strokovni javnosti.

Cilj vaje je bil zagotoviti učinkovito odzivanje na požar, reševanje ujetih oseb, preprečevanje širjenja požara ter nudenje nujne medicinske pomoči poškodovanim. Vaja je bila priložnost za preverjanje operativnih veščin, usklajenosti in hitrega odzivanja gasilskih enot v zahtevnih razmerah, ki so vključevale nevarnosti, kot so ogenj, dim, strupeni plini, toplotno sevanje in možnost širjenja požara.

Sodelujoče gasilske enote so izvajale različne naloge, kot so gašenje požara, iskanje in reševanje ujetih oseb ter vzpostavljanje varnega okolja za delovanje reševalnih ekip. Vodenje intervencije je bilo ključnega pomena, saj je zahtevalo usklajeno delo med različnimi enotami ter učinkovito uporabo razpoložljivih virov in opreme.

Gasilci so se soočali z izzivi, kot so omejen dostop do ujetih oseb, gost dim, nevarnosti požara in strupenih plinov. Skozi usklajeno delo in uporabo ustrezne gasilske tehnike so uspešno obvladali situacijo, rešili ujete osebe ter preprečili nadaljnjo škodo in nevarnost za preostale prebivalce objektov.

Vaja je bila uspešna pri preverjanju pripravljenosti in usposobljenosti gasilskih enot ter prikazu njihovega pomembnega dela v zaščiti in reševanju življenj ter premoženja. Hkrati je ozaveščala javnost o pomenu požarne varnosti in delu prostovoljnih gasilcev, ki so pripravljeni tvegati svoje življenje za pomoč drugim v nujnih situacijah.

Avtor prikazne fotografije: Gregor Grosman

Oglejte si galerijo fotografij in preberite članek tudi na: Večeru in Maribor24.

Skip to content