ČLANICE GZ MARIBOR V BELI KRAJINI

Kdor ima željo najde pot in nam je uspelo. Kje je vzklila želja je naša majhna skrivnost, a uspeh  je 63 članic navdušiti, ter združiti prijetno s koristnim. 21.5.2022 smo z dobro voljo vstopile na belokranjsko ozemlje. Ob prvem postanku na carini, smo se seznanile s pravili obnašanja, priporočili so nam »pasoš« za svobodno gibanje po ozemlju.

Naslednji del  ekskurzije je bil namenjen izobraževanju. V PGD Metlika so nas pričakali predsednik Amir Mehadžić, Srečko Hrastar (član NO PGD Metlika in namestnik poveljnika GZ Metlika), Sonja Guštin (predsednica komisije za delo s članicami), Irena Bajuk Fir in Simon Hrastar (člana UO PGD Metlika), člana Nastja Krist in Dean Cigić. Naša naveza je bila Martina Legan Janžekovič, ki je bila v več vlogah – kot podžupanja Občine Metlika, podpredsednica GZ Metlika in članica Sveta članic GZS in najlepša vloga – naša prijateljica. Predstavili so nam delovanje in aktualne dogodke v GZ Metlika.  Predvsem zanimiv je bil videoposnetek, ki so ga v domačem društvu ustvarili v času epidemije. Tudi na zabaven način se lahko veliko naučiš. Medsebojno deljenje znanja in izkušenj je bil cilj naše ekskurzije.  Ob koncu smo si izmenjali manjša darila.  Vsaka naša članica je dobila knjigo, ki so jo izdali ob 150. obletnici delovanja društva.

V nadaljevanju smo si ogledale Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča. Muzej se nahaja v starem metliškem mestnem jedru. Prikazuje zgodovinsko dediščino gasilstva od začetkov do današnjih dni, na ogled so tudi brizgalne in ostali kosi gasilske opreme. V prostem ogledu srednjeveškega jedra Metlike smo lahko občutile utrip praznika in festivala Vinska vigred. To je praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti.

Če želiš spoznati Belo krajino in utrditi znanje je obvezen obisk v šoli. Me smo se tokrat razdelile in obiskale obe, šolo Brihtna glava in Bistra buča. Idejni oče te turistične zanimivosti je bil Belokranjec Toni Gašperič. Smeha je bilo do solz, znanje se je izkazalo v spričevalu, a spomin je nepozaben.

V popoldanskih urah smo se razvajale v okušanju belokranjskih dobrot. Spoznale smo zgodbo družine Pečarič. Ob izbranih besedah in pesmi sta predstavila njihova vina in bogate okuse domačih dobrot.

Največje zadovoljstvo in veselje po nepozabnem dnevu je gotovo spoznanje, da je bilo med nami veliko članic, ki so prvič odkrivale lepote Bele krajine. Vsa doživetja so bila obogatena se z strokovnim znanjem naših novih prijateljev.

Ob koncu bi se rada zahvalila vsem, ki so nam omogočili, da je bil naš dan popoln.

Zapisala

Darinka Kodrič – Darja

predsednica komisije za delo s članicami GZ Maribor

Skip to content