IZLET ČLANIC GZ MARIBOR PO PREKMURJU – 22.04.2017

Bil je lep sončen dan, 22.4.2017. Kot da je sonce ta dan sijalo samo za 51 članic našega izleta. Izhajali smo iz ideje, da bi si ogledali razgledni stolp Vinarium Lendava. Ugotovile smo, da je veliko zanimivosti še v njegovi bližini, tudi strokovnih.

Zjutraj smo se najprej ustavile pri gasilcih PIGD Nafta Lendava. Sprejel nas je prijazen poveljnik Robert Lebar. Enota je začela z delovanjem l. 1976, ustanovila jih je Rafinerija Nafta. L. 1996 so pridobili prve koncesije za reševanje. Sestavlja jih 22 poklicnih gasilcev. V prvi vrsti skrbijo za varovanje in požarno varnost v Nafti in sosednjih gospodarskih subjektih. Delujejo tudi za pogodbene stranke kot na primer Petrol, ki ima v neposredni bližini uskladiščenih milijone litrov goriva iz blagovnih rezerv.

Naslednja postaja je bil zelo obiskan razgledni stolp. Čeprav smo bile najavljene, smo morale malo počakati. A vsaka slaba stran ima nekaj dobrega. Tako smo se v tem času spoznale mlade muzikante, ki so dobro voljo širili s poskočno glasbo. Po naključju so bili skupina gasilcev iz Velenja. Sledil je čudovit razgled po pokrajini. Pestra paleta barv, prečudovita narava, vmes se vijuga cesta, nekaj hišk in to do koder ti seže pogled. Povsem nekaj drugega kot Pariz, kjer je mesto do koder ti seže pogled.

Polne vtisov smo si dušo in telo okrepile ob degustaciji vin v vinotoču Rožman. Naučile smo se nekaj novega, med drugim tudi kaj pomeni beseda BOR (vino). Zdaj bolje razumemo pomen našega mesta – MariBOR. Nekaj kilometrov naprej je Bukovniško jezero, ki je skrito sredi gozdov na obronkih Goričkega. Sprehodili smo se do pravljičnega Vidovega izvira, ki naj bi imel zdravilno moč. Prilegla se je kavica v prečudoviti naravi. Naslednja zanimivost je bil ogled podjetja Rosenbauer v Gornji Radgoni. So vodilni proizvajalci gasilskih vozil in opreme, ter specializiranih vozil za letališča. Gospod Gregor nas je prijazno sprejel in nas popeljal skozi oddelke njihovega podjetja. Vsaka je lahko videla kaj zanimivega in tega ne vidiš ravno vsak dan. V zahvalo smo jim podarili izvirno otroško risbico na temo Požar.
Zaključile smo ob dobrem kosilu v gostišču na kmetiji Kaučič v Benediktu.

Povabi me včasih v kraje neznane… res je!

Kot poje Ditka v čudoviti pesmi – Ne bodi kot drugi!

Zapisala:
Darinka Kodrič – Darja
Predsednica komisije za članice na GZ Maribor

Skip to content