DAN POŽARNE VARNOSTI V EUROPARKU – 25.10.2014

Mesec oktober je mesec požarne varnosti. Aktivnosti, ki jih gasilci ob tej priložnosti izvajamo so namenjene ozaveščanju širše javnosti glede požarne varnosti in ne le gasilcem. V Gasilski zvezi Maribor smo se letos odločili organizirati ”Dan požarne varnosti v Europarku”. Dogodek, namenjen širši javnosti, smo izvedli v soboto, 25. oktobra, v nakupovalnem središču EUROPARK, v centru Maribora.

Od 8.00 ure zjutraj do 21.00 ure zvečer smo številne obiskovalce ozaveščali o požarni varnosti ter jim podrobno predstavili gasilsko dejavnost. Na osrednjem predstavitvenem prostoru smo organizirali stojnico požarne preventive s prikazi nevarnosti za nastanek požara v domačem okolju ter osnovnim ukrepanjem in uporabo gasilnika pri nastanku požara. Prav tako smo pripravili stojnico organiziranosti gasilske organizacije ter izvajali različne praktične prikaze gasilskih veščin. Ob pomoči podjetja Webo smo v nagradni igri podelili tudi nekatere uporabne nagrade – gasilniki, požarne odeje, … .

Še posebej dobro je bil obiskan prostor gasilske mladine, kjer so gasilski mentorji s pionirji in mladinci privabljali mlade obiskovalce in njihove starše, da so se preizkusili v različnih gasilskih spretnostih. Verjamemo, da smo v gasilske vrste na ta način privabili kar nekaj novih obrazov.

Veliko zanimanja je vzbudila razstavljena osebna in skupna gasilska oprema. Poskrbeli smo za predstavitev različnih gasilskih vozil, ki smo jih namestili v samo notranjost ter tudi okolico nakupovalnega centra. Na dan samega dogodka smo na objektu za operativne vaje GZ Maribor, ki leži v neposredni bližini, organizirali tudi prikaze delovanja operativnih enot na požarni intervenciji.

V številne aktivnosti so bila vključena vsa prostovoljna gasilska društva GZ Maribor. Posebej velja izpostaviti dobro sodelovanje s poklicnimi gasilci JZZPR Maribor, ki so poskrbeli za predstavitev različne specialne opreme s katero razpolagajo. Marsikomu so dan polepšali z dvigom v višave, v košari dvižne platforme.

Ob koncu dneva smo si bili enotni, da smo dosegli zadane cilje. Veliko obiskovalcev smo naučili požarno varnega ravnanja ter pravilnega ukrepanja ob nastanku požara. Z dobro organizacijo pa smo ponovno poskrbeli za pozitivno promocijo slovenskih gasilcev.

Hvala vsem, ki ste pomagali pri izvedbi dogodka.

GZ Maribor – poveljnik

Samo Robič, VGČ

Skip to content