LETOVANJE GASILSKE MLADINE GZ MARIBOR V IZOLI JULIJA 2012

Jagodje nad Izolo je kraj z čudovitim razgledom od Izole do Ankarana, ter naprej po italijanski obali vse do Benetk. Taborniki imajo tukaj lep kotiček, kjer lahko v šotorih in v prekrasnem primorskem okolju mladi po letih in po duši preživijo nepozabne počitnice.

Desetdnevne počitnice je letos tu preživljalo kar 33 mladih gasilcev iz GZ Maribor v spremstvu petih mentorjev in seveda kuharja Darkota, njegove pomočnice Jožice in hišnika Jožeta. Jožica in Jože sta člana PGD Dornberk, le ti pa v sodelovanju z pobratenim društvom PGD Studenci – Maribor omogočijo, da naši otroci uživajo v morskih dogodivščinah. Pa na prijazne gasilce iz PGD Pekre ne smemo pozabit, ker so postavili šotore, da je marsikateri otrok lahko prvič izkusil bivanje v šotoru.

Tako smo se lepega nedeljskega jutra zbrali iz 13 društev in se odpeljali proti morju. Morje in počitnice, ki so lahko veliko več kot le kopanje in ležanje na plaži. Spoznavanje okolja, kot je na primer – oleander. Prva anekdota, ki nas je nasmejala, je nastala iz biološke potrebe, ko je fant spraševal, kje je WC. Bili smo na plaži, pa mu kar z roko pokažem smer in mu rečem: »Tam za rdečimi oleandri.« In sledila je izjava dneva: » Pa kaj jaz vem, kaj so to oleandri!«

Ob resnih moških debatah, v tem primeru med mentorjem Matjažem in mladincem Matjažem, o vojski in tankih, se je debata zaključila z ugotovitvijo in izjavo mladega Matjaža: » Ja, ste lahko bli tankist, ker ste bolj mali…«

Smeh je bil naš spremljevalec, pa ne le pri izjavah, ampak tudi pri zabavnih igrah, ki smo jim dajali gasilski pridih, kot na primer – Gasilec ne jezi se, Ogenj, Ranjenec, Reševanje utopljenca, Gasilno sredstvo, Gašenje objekta, Prenos vode (z zaprtimi očmi čez glavo).
Za dobro počutje vseh udeležencev pa ni skrbel le odličen kuhar, ampak tudi 10 taborskih pravil, ki smo jih mentorji spesnili že prvo jutro. Poskrbeli smo tudi, da se je marsikatera želja otrok izpolnila, kot na primer: ogled finalne nogometne tekme za EP, večerni sprehod po Izoli. Naši mladi gasilci so se izkazali kot odlični navijači in poznavalci navijaških pesmi za NK Maribor, ko so Viole igrale tekmo proti Olimpiji. Ta večer smo uživali v nogometu, ob živi glasbi in plesu na obali, ko je igral Marko Mulec – dupleške gore list, ob animatorju Klovnu, čudovitem sončnem zahodu, druženju….

Pravega tabora pa ni brez dežja. Na srečo nas ni zajela prava nevihta, le ta je z točo divjala kakšna dva kilometra vstran. Ohladila pa je vroče poletno vreme in nam ponudila možnost daljšega sprehoda skozi tunel do obale. Prilegel se je sladoled in počitek.
Še bi lahko naštevali – od jutranje tekaške skupine, talentov, modne revije, skupinskih skokov v morje, nočnega kopanja, majhnih skrivnosti in predvsem velikih prijateljev.

Vsi zdravi, zagoreli in razigrani smo že na zadnji postaji ob slovesu ugotovili, da se neskončno pogrešamo.

Zato hvala vsem, ki so nam omogočili nepozabna doživetja in čudovite trenutke!

Zapisala : Darinka Kodrič – Darja, vodja tabora in mentorica mladine v PGD Brezje, Maribor