Mednarodna gasilska tekmovanja

Prva je bila v letu 1961 v Bad Godesbergu v Nemčiji. Do leta 1997 jih je bilo enajst.

1. 1961 BONN – BAD GODESBERG, NEMČIJA
2. 1963 MÜLHOUSE, FRANCIJA
3. 1966 KARLOVAC, JUGOSLAVIJA
4. 1969 KREMS, AVSTRIJA
5. 1973 BRNO, ČEHOSLOVAŠKA
6. 1977 TRENTO, ITALIJA
7. 1981 BÖBLINGEN, NEMČIJA
8. 1985 VÖCKLABRUCK, AVSTRIJA
9. 1989 WARSZAWA, POLJSKA
10. 1993 BERLIN, NEMČIJA
11. 1997 HERNING, DANSKA

 

UDELEŽBA MARIBORSKIH ENOT NA GASILSKIH OLIMPIADAH

Gasilci Maribora so se udeležili naslednjih gasilskih olimpiad:

1. gasilska olimpiada v Bad Godesbergu v Zvezni republiki Nemčiji junija 1961 – mariborska tekmovalna desetina je bila sestavljena iz članov več društev in si je priborila srebrno medaljo.
3. gasilske olimpiade v Karlovcu leta 1966 so se udeležili pionirji GD Maribor in si priborili srebrno medaljo.
4. gasilske olimpiade v Kremsu v Avstriji leta 1969 so se udeležili gasilci IGD MTT in si priborili zlato medaljo.
5. gasilske olimpiade v Brnu na Češkem leta 1973 so se udeležili gasilci GD Maribor-Pobrežje in si priborili zlato medaljo.
10. gasilska olimpiada v Berlinu v Nemčiji leta 1993. Nemško mesto Berlin je bilo od 11. do 17. julija 1993 gostitelj desete članske gasilske olimpiade in devete mladinske gasilske olimpiade. V tednu dni je svoje znanje prikazalo 2.360 udeležencev iz 23. držav. Med nastopajočimi je prvič samostojno nastopilo tudi 14 desetin iz Slovenije. Kot zmagovalci državnega gasilskega tekmovanja v letu 1992 so se gasilci Pobrežja edini uvrstili iz mariborskega področja drugič, po dvajsetih letih, na gasilsko olimpiado. Priprave ekipe so trajale polnih šest mesecev v okviru društva. Vse ekipe iz Slovenije so imele pet dni trening na Rogli, kjer so odpravljali zadnje pomanjkljivosti in skrbeli za vzdrževanje telesne kondicije.

Tekmovali so v skupini B moški. Bili so kondicijsko dobro pripravljeni in izvežbani. Nastop na olimpiadi ni bil enak pričakovanjem in željam – dosegli so srebrno medaljo.

Tekmovalna enota PGD Maribor-Pobrežje
Tekmovalna enota PGD Maribor-Pobrežje

Pobreška desetina je v Berlinu nastopila v naslednji sestavi:

– Milan Kek
– Stanko Kek
– Franc Sekol
– Ivan Ertl
– Dušan Kranjc
– Ivan Veber
– Ivan Brecelj
– Vlado Brecelj
– Andrej Smodiš
– Rudi Kranjc

11. gasilska olimpiada v Herningu na Danskem. V jeseni leta 1996 so na Javnem zavodu za zaščitno in požarno reševanje Maribor izbrali tekmovalno desetino, ki bi se naj udeležila gasilske olimpiade leta 1997 v Herningu na
Danskem. Po šestmesečnih pripravah je ekipa pokazala dobre rezultate. Skupaj z ostalimi ekipami iz Slovenije so odpotovali na Dansko z velikimi pričakovanji. Olimpiada je potekala od 7. do 12. julija 1997. V konkurenci poklicnih gasilcev skupine B so dosegli odlično drugo mesto in zlato značko. Do prvega mesta jih je ločilo le 0,9 sekunde. Tridelni napad so izvedli brez napak v času 43,6 sekunde. Prav tako so pretekli štafetno progo v odličnem času. Njihov trud je bil poplačan, saj so s takšnim uspehom uspešno predstavili ne samo mariborsko, ampak tudi slovensko gasilstvo v mednarodnem merilu.

Tekmovalna enota JZZPR
Tekmovalna enota JZZPR

Tekmovalna desetina je nastopila v sestavi:

– Bojan Turčin
– Jože Žohar
– Jože Tržan
– Franc Težak
– Jože Gojčič
– Vlado Maček
– Slavko Sušec
– Silvo Beigot
– Jože Kurade
– Janez Horvat

Skip to content