PROSTVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO RAČE – TOUR SERBIA 2017

Vsaka pot se začne z idejo in storjenim prvim korakom. Naš prvi korak je bil nekoliko nenavaden; porodila se je namreč ideja o donaciji naše gasilske opreme, ki je zastarela ter smo jo nadomestili z novejšo, a je kljub temu še vedno kvalitetna in uporabna. Drug korak je bil nekoliko težji, saj smo se morali odločiti, komu bi gasilsko opremo podarili. Med mnogimi predlogi je izstopal eden, in sicer predlog Kraljevo iz Srbije. Zakaj prav ta?

Kraljevo je mesto v Srbiji, s približno 80. 000 prebivalci, približno 160 kilometrov južneje od prestolnice Srbije. Mesti Kraljevo in Maribor zaznamuje zgodovina druge svetovne vojne in v teh, za oba naroda in še bolj za obe mesti, hudih časih se je med prebivalci mest spletla posebna vez, ki se je uradno zabeležila s pobratenjem mest. Leta 1981 pa je prišlo tudi do pobratenja Gasilske zveze Kraljevo in Gasilske zveze Maribor. Leta 2016 je minilo 35 let od podpisa o pobratenju obeh zvez in ob tej priložnosti se je podpisalo ponovno pobratenje, saj so se ob osamosvojitvi Slovenije stiki med zvezama prekinili. S ponovnim podpisom pobratenja so tako zaživeli pozabljeni stiki med obema zvezama.
S pomočjo posameznikov in Gasilske zveze Maribor smo tako organizirali popotovanje v Srbijo z namenom storiti nekaj dobrega, a hkrati doživeti nekaj lepega, kot pravi pregovor »narediti dobro s koristnim«.

BEOGRAD, KRAGUJEVAC, ČAČAK, KRALJEVO, OPLENAC

Naše popotovanje se je začelo v zgodnjih jutranjih urah v petek 19. 05. 2017 z zborom v gasilskem domu v Račah. Na pot smo se odpravili z velikim navdušenjem, saj je za nekatere bil to prvi obisk Srbije, za druge pa ponovni obisk po služenju obveznega vojaškega roka. Ne vemo, kdo je bil bolj navdušen; mi, ki smo obiskali Srbijo prvič ali morda ti, ki so preživeli kar nekaj časa v Srbiji ob obveznem služenju vojaškega roka.

Po več urni vožnji smo prispeli v prestolnico Srbije, Beograd, skozi katerega smo se zgolj popeljali in videli le del nekoč mogočnega glavnega mesta Jugoslavije in zdaj Republike Srbije. Beograda ne moreš zapustiti brez ogleda znamenite Hiše cvetja na Dedinjah, katera je del kompleksa Muzeja zgodovine Jugoslavije. Hiša cvetja je služila kot pomožna pisarna, sedaj pa je v njej grobnica nekdanjega predsednika (SFRJ) Josipa Broza Tita in njegove žene Jovanke Broz, ki je pokopana ob njegovi desni strani. V hiši cvetja se nahaja tudi zbirka podarjenih štafetnih palic, nekaj osebnih predmetov Josipa Broza Tita ter fotografije iz življenja in pogreba nekdanjega predsednika SFRJ. Hiša cvetja pa, kot že samo ime pove, pomeni, da je v hiši posajeno veličastno sveže cvetje. Po ogledu Hiše cvetja smo si ogledali še druge stavbe kompleksa Muzeja zgodovine Jugoslavije, v katerem se najdejo zanimivi eksponati, kateri so bili znani našim starejšim članom potovanja in so v njih vzbudili tako imenovano nostalgijo po preteklosti in življenju v Jugoslaviji.

Po ogledu celotnega kompleksa Muzeja zgodovine Jugoslavije smo se napotili proti Kraljevu, a na poti do cilja smo se ustavili na posebni postojanki, kjer smo si ogledali model avtobusa, kateri je bil uporabljen v kultnem Jugoslovanskem filmu »Ko to tamo peva« in ob srčni dobrodošlici ter z domačimi dobrotami uživali kratek postanek na poti do Kraljeva.

Ob prihodu v Kraljevo so nas nestrpno pričakovali prijatelji iz DVD Kraljevo, predstavniki gasilske zveze Kraljevo in predstavnik Gasilske zveze Srbije in nas toplo sprejeli, kot je značilno za Srbijo. Po nastanitvi v hotelu smo se skupaj z našimi prijatelji družili ob dobri hrani in pijači ter v sproščeni atmosferi uživali do poznih večernih ur. Jutro se je nato začelo zelo zgodaj z obiskom »kafane« po kateri je sledil zajtrk. Po zajtrku smo si ogledali Samostan Žića, kjer so bili kronani srbski kralji. Po ogledu samostana in pravoslavne cerkve smo obiskali prijatelje iz DVD Kraljevo. Ponovno smo bili sprejeti s tradicionalno dobrodošlico, kot je za njih značilno, a hitro prešli na predajo gasilske opreme. Del opreme, in sicer dva turbo ročnika in dva izolirna dihalna aparata smo predali v uporabo prav DVD Kraljevo. Turbo ročniki so danes nepogrešljiv del gasilske opreme in so namenjeni taktičnemu gašenju požarov s funkcijami, kot so prilagoditve količine pretoka, razpršenost curka, boljša porazdelitev vodnih kapljic, kar posledično naredi turbo ročnik za zelo učinkovito orodje pri gašenju požara. Izolirni dihalni aparati so namenjeni zaščiti gasilca pred produkti gorenja in so prav tako nepogrešljiv del gasilske zaščitne opreme pri gašenju požarov. Po predaji so nas gasilci z veseljem pospremili do njihovih prostorov in garaž ter predstavili njihovo tehniko in opremo. Kar hitro smo ugotovili, da smo se prav odločili, saj so tovrstne opreme še kako potrebni. Pred predajo drugega dela naše gasilske opreme smo si ogledali samo mesto Kraljevo in Dom bratstva in edinstva v samem centru mesta, kjer so razstavljeni podarjeni predmeti občini Kraljevo med katerimi je ogromno predmetov iz Maribora in dom se lahko pohvali z originalno maketo spomenika Narodno osvobodilnemu boju, katerega se je prijelo ime »Kodžak«, ki stoji na Trgu svobode v Mariboru.

Drugi del opreme pa smo podarili DVD Miloćaj. Prijatelji iz DVD Miloćaj so nas ponovno pričakali z navdušenjem in kot že znano s tradicionalno dobrodošlico. Po uradnem delu smo spregovorili nekaj besed z novimi prijatelji in jim predali sedem ognjevarnih zaščitnih oblek ter dvanajst gasilskih zaščitnih čelad. Opremo so z velikim veseljem sprejeli, saj je to novo nastalo gasilsko društvo in nujno potrebuje osnovno zaščitno opremo za gasilce.

Obema društvoma smo ob predaji zaželeli, naj jim podeljena oprema služi čim bolje. Sledila je pogostitev društev v lokalni gostilni in pred samim kosilom tudi predaja zahval in plaket med društvi. Naše društvo je podarilo sliki našega gasilskega doma in grada Rače, oni pa so nam podelili zahvale in plaketo. Ob tej priložnosti se je tudi predala originalna listina o podpisu pobratenja gasilskih zvez iz leta 1981. Po kosilu in druženju smo morali zaključiti skupno druženje in se odpraviti nazaj v Kraljevo, kjer smo si lahko za kratek čas odpočili v hotelu. Sledila je večerja s člani upravnega odbora DVD Kraljevo in nato druženje, ki se je ponovno odvilo do poznih večernih ur. Kot dan prej se je dan pričel zdaj že s tradicionalnim obiskom bližnje »kafane« in zajtrkom. Zjutraj smo si ogledali mestno tržnico in se poslovili od naših prijateljev, ki so nas spremljali te dni. Ponovno se je pokazalo dobrodušje gostiteljev, saj smo ob razhodu prejeli obilo domačih dobrot in tako se je naša pot v Kraljevu zaključila. Na poti v domovino smo se ustavili tudi v kraju Topola na hribu Oplenac, kjer je cerkev Sv. Đorđa in v njej grobnica dinastije Karađorđevićev. Kompleks na Oplenacu sestavljajo še Muzej srbske kraljeve družine, kraljevi vinogradi, kraljeva vila, kraljičina vila, hiša kralja Petra, spomenik Karađorđu in hotel. Ogled smo zaključili s kosilom v hotelski restavraciji, kjer smo poizkusili »Karađorđevičevo šniclu« ter s tem zaključili naše popotovanje po Srbiji. Nato smo se odpravili domov in v nedeljskih poznih večernih urah, 21. 05. 2017, prišli domov.

Želeli bi se zahvaliti organizatorjem potovanja, in sicer g. Stojanoviču in predsedniku gasilske zveze Maribor, g. Krambergerju; županu občine Rače-Fram, g. Ledineku in občinskemu poveljniku, g. Krajncu. Prav tako gre zahvala našim prijateljem DVD Kraljevo, DVD Miloćaj ter g. Vukosavljeviću.

Ob koncu bi želel povedati, da smo z veseljem del naše opreme podarili omenjenima društvoma, saj so resnično potrebni naše pomoči in prav tako kot radi priskočimo na pomoč sočloveku, smo z veseljem priskočili na pomoč prijateljem gasilcem iz Srbije, kateri so resnično pokazali njihovo hvaležnost za podarjeno opremo.

Timi BERGHAUS